تنگ خاص و شهد شیرین انگورهای زرد آن
شهرستان ممسنی،محل پرورش انگور دیم در استان فارس است. باغات اصلی انگور در بخش دشمن زیاری این شهرستان واقع شده اند. سایر باغات انگور این شهرستان در بخش جوزار و بخش مرکزی واقع شده است. در دل کوه های سر به فلک کشیده تنگ خاص مردمانی با الگوپذیری از نیاکان خود در حال زیست هستند. شغل اغلب مردم روستاهای منطقه ی تنگ خاص دامداری و کشاورزی است. امام در این میان باغات انگور منطقه که نزدیک به چهار دهه از عمر آنها می گذرد جلوه ی خاصی به این سرزمین داده است.
صادقی از باغداران منطقه ی تنگ خاص انگور باغات این منطقه را خوشمزه و شیرین می داند. در همین راستا او محصول تولیدی باغات انگور تنگ خاص را یاقوت زرد با شهدهای شیرین در ممسنی می نامد. وی معتقد است علی رغم سختی های باغداری در منطقه ی تنگ خاص به دلیل نداشتن زیر ساخت های ارتباطی مناسب، باغداری به آن ها امید و نشاط دوچندان می بخشد. شرایط پایداری زیست مناطق روستایی وابسته به اقتصاد کشاورزی و دامداری است. در همین راستا باغات انگور منطقه تنگ خاص و درآمد مردم بومی از آن می تواند از مهاجرت روستاییان به مناطق شهری جلوگیری کند. اما یکی از مولفه های موثر بر پایداری سیستم باغداری در منطقه ی تنگ خاص جاده های بین باغات در این بخش از شهرستان ممسنی است که باید مورد توجه ادارات متولی به ویژه جهاد کشاورزی شهرستان ممسنی واقع شود.
پیش بینی می شود در سال به طور متوسط از هر هکتار باغات دیم انگور در منطقه تنگ خاص شهرستان ممسنی، 3/5 الی 5 تن انگور در ارقام گوناگون کشت شده راهی بازار شود. بخشی از محصولات باغات منطقه ی تنگ خاص به صورت غوره روانه ی بازار مصرف می شود و بخش دیگری برای مصرف تازه خوری به صورت انگور به میادین میوه و تره بار ارسال می شود. اما در سال های اخیر با تغییر نگرش در بین باغداران این منطقه عمده محصول تولیدی روانه ی کارگاه های سنتی برای تولید فراورده های انگور می شود، و قسمتی از آن نیز به صورت مویز به بازار مصرف ارسال می شود.
سیدابراهیم حسینی